Yleistä novascotiannoutajista

Novascotiannoutaja on 1860-luvulla Kanadassa metsästyskoiraksi jalostettu rotu, jonka käyttötarkoitus on houkutella linnut ampumaetäisyydelle tuuheaa häntäänsä ja leikkisää luonnettaan apuna käyttäen. Lopuksi se noutaa ammutut linnut talteen. Parhaimillaan tolleri on sitkeä ja väsymätön noutaja, ketterä, vilkas, älykäs ja nopealiikkeinen. Se on kooltaan keskikokoinen koira, muita noutajarotuja pienempi, mutta ei missään tapauksessa ns. pieni kultainennoutaja. Älykkyytensä ja herkkyytensä vuoksi tolleri vaatii ehdottoman hyvän peruskoulutuksen, selkeät rajat ja määrätietoisen laumanjohtajan, jotta se ei itse kokeilisi paikkaansa lauman arvojärjestyksessä. Tolleri on kuitenkin yleensä varsin kiitollinen koulutettava, se sekä ottaa paljon että antaa paljon - niistä oppii aina lisää ja parhaimmillaan ne ovat aina innokkaita harrastuskavereita. Rodun sisällä on kuitenkin paljon vaihtelua luonteissa ja myös käyttöominaisuuksissa eri yksilöiden ja sukulinjojenkin välillä.

Hyvä kuvaus rodusta löytyy esimerkiksi Novascotiannoutajat ry:n sivuilta:
>> Novascotiannoutaja rotuna

Rodusta kiinnostuneen ja tollerin hankkimista harkitsevan kannattaa lukea ajatuksella läpi myös Novascotiannoutajat ry:n ns. pennun osto-opas:
>> Pennun osto-opas

Terveysinfoa yleisimmistä sairauksista olen koonnut omille sivuillemme:
>> Tollerien terveys.

Rotumääritelmä kuvailee rodun ominaispiirteet:
>> Rotumääritelmä.

>> JTO eli Jalostuksen tavoiteohjelma (pdf) kertoo kattavasti sekä tollereiden historiasta, nykypäivästä että muun muassa rodun terveystilanteesta.

Kaikki viralliset terveystutkimustulokset löytyvät Suomen Kennelliiton jalostustietojärjestelmästä:
>>Jalostustietojärjestelmä.