Cajo:     Luonnetesti  Näyttelyt  Taipumuskoe  MEJÄ  Agility
    Ducky:      Ei vielä tuloksia
Paikka: Lempäälä, 26.4.2003
Tuomarit: Tarmo Nieminen, Kai Tarkka
Cajon ikä: 3 vuotta, 6 kuukautta

Ominaisuus Arvio Arvostelu
Toimintakyky  +1  Kohtuullinen
Terävyys +3 Kohtuullinen ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua
Puolustushalu +3 Kohtuullinen hillitty
Taisteluhalu +2 Kohtuullinen
Hermorakenne +1 Hieman rauhaton
Temperamentti +3 Vilkas
Kovuus +1 Hieman pehmeä
Luoksepäästävyys +3 Hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin
Laukauspelottomuus + Laukauskokematon
Loppupisteet: + 174 HyväksyttyCajo luonnetestin terävyys-osiossa. Kuva: Helsingin Sanomat maanantai 2.6.2003.


1) luoksepäästävyys
Tuomarit kutsuivat meidät testialueelle edellisen koiran saatua pisteensä. Kättelin toisen tuomareista, ja hän kyseli samalla hieman taustoistamme, mm. koiran koulutuksesta, asuinpaikasta ja tottumuksesta laukauksiin. Cajo oli kiinnostunut maassa olevista hajuista, mutta meni kuitenkin tervehtimään tuomarin ilman kutsumista. Tuomarin myöhemmin vielä kutsuttua Cajoa, se meni häntää heiluttaen luokse, ja jäi hetkeksi rapsutettavaksi. Näin ollen luoksepäästävyyden arvosanaksi tuli paras mahdollinen eli hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin, +3.

Arvosana oli odotettavissa, sillä Cajo pitää paljon ihmisistä, ja menee mielellään niin tuttujen kuin tuntemattomienkin luokse.

2) taisteluhalu
Tuomari otti aluksi pehmeän pitkulaisen lelun, ja pallotteli sillä kiinnostuksen herättämiseksi. Cajo kiinnostui lelusta heti, ja yritti kiskoa sitä itselleen muristen samalla. Hetken kuluttua tuomari vaihtoi lelun keppiin, ja Cajo käyttäytyi samalla tavoin. Tuomarin irrottaessa kepistä Cajo yritti tarjota sitä uudelleen, ja jäi lopuksi seisomaan keppi suussa ikään kuin esitellen sitä yleisölle. Taisteluhaluksi arvioitiin kohtuullinen, +2.

Cajon kanssa ei ole leikitty repimisleikkejä, joten odotin mielenkiinnolla, miten se suhtautuisi tehtävään. Arvosana ei kuitenkaan ollut yllätys, sillä Cajo käyttäytyy samantapaisesti muutenkin leikkiessään, ja tarjoaa lelua uudelleen.

3) Toimintakyky
Asetuimme seisomaan narun viereen, ja takanamme oleva tuomari alkoi nykivin liikkein kiskoa meitä kohti kelkkaa, jonka päälle oli rakennettu epämääräinen hahmo. Cajo reagoi salamannopeasti kelkan liikahdettua ensimmäisen kerran, ja alkoi haukkua. Se pysytteli ensin edessäni, mutta kelkan tultua ehkä viiden metrin päähän minusta, se perääntyi taaksepäin sivuun haukkuen samalla. Kun menin kelkan luokse, Cajo lähti suhteellisen nopeasti tulemaan sitä kohti, mutta kuitenkin kierteli hieman epäluuloisena. Vasta mennessäni kyykkyyn, se tuli haistelemaan hahmoa. Kävelimme muutaman metrin pois päin, ja tulimme takaisin, jolloin Cajo ei enää kiinnittänyt huomiota hahmoon.
Pimeässä huoneessa en nähnyt Cajoa koko aikaa edessäni olleen sohvarakennelman vuoksi. Se lähti kuitenkin heti etsimään, mutta kiersi katsomassa huoneessa olleen toisen ohjaajan. Jossain vaiheessa Cajo pysähtyi, ja mielestäni tuijotti suoraan minua kohti, mutta ei ilmeisesti kuitenkaan pimeässä nähnyt. Sain kuiskata "Cajo" neljä tai viisi kertaa ennen kuin se tuli luokseni. Se liikkui koko huoneen alueella, mutta ei tuntunut löytävän reittiä. Tyhjä jätesäkki hieman säikäytti, mutta muuten kolina ei tuntunut häiritsevän kovin. Näiden tehtävien perusteella toimintakyvyksi arvioitiin kohtuullinen, +1.

Olin hieman yllättynyt Cajon uhkaavan haukunnan voimakkuudesta kelkkakokeessa. Pimeässä huoneessa oletin sen etsivän minua tehokkaammin, mutta se vaikutti mielestäni olevan enemmän kiinnostunut etsimään muuta kuin ohjaajaansa, eikä ehkä siksi tullut niin nopeasti luokse. Käytös molemmissa testeissä oli kuitenkin tyypillistä Cajolle.

4) Puolustushalu
Tuomarin hyökätessä minua kohti asettui Cajo hurjasti haukkuen minun ja uhkaajan väliin. Uhkaajan tullessa keppiä huitoen ja nyrkkejä heilutellen minua kohti, Cajo ei perääntynyt, vaan jatkoi puolustamistani. Tuomarin lopetettua uhkaamisen, Cajo kuitenkin meni heti iloisesti hänen luokseen unohtaen äskeisen uhan. Koska Cajo käyttäytyi juuri niin kuin pitääkin, se sai arvosanaksi kohtuullinen hillitty, +3.

En ole koskaan joutunut todelliseen tilanteeseen, jossa Cajon olisi tarvinnut minua puolustaa. Puolustuksen voimakkuus yllätti minut, Cajo vaikutti tosi uhkaavalta puoluestaessaan minua, ja haukkui tuomarin sanojen mukaan "kovekiväärimäisesti". Se ei kuitenkaan näyttänyt hampaitaan tai halunnut hyökätä, vaan haukkumalla käski uhkaajaa pois.

5) Kovuus
Kun kulman takaa avattiin sateenvarjo, Cajo säikähti, hypähti hieman taaksepäin ja haukahti. Kulkiessamme hetken kuluttua nurkan ohi, Cajo ensin pysähtyi hieman ennen nurkkaa, mutta jatkoi sitten hieman varoen perässäni. Seuraavaksi teräsportaita pitkin vieritettiin takaamme rämisevä tynnyri, jolloin Cajo selvästi pelästyi kovasti, ja samantien hyppäsi taaksepäin perääntyen koko hihnanmitan. Tynnyrin pysähdyttyä Cajo kuitenkin oli utelias sitä kohtaan, ja tuli kanssani sitä kohti kuitenkin hieman epäillen. Mennessäni istumaan tynnyrin päälle, se tuli haistelemaan, eikä enää ollut yhtään epäluuloinen. Arvosanaksi tuli tehtävien perusteella hieman pehmeä, +1.

Tiesin Cajon muistavan tietynlaiset ikävät tapahtumat, vaikkeivät toisaalta tavallisessa elämässä ikävät tapahtumat ole vaikuttaneet siihen. Voimakasta perääntymistä tynnyrillä tiesin odottaa, samoin kuin sitäkin, että se tulisi melko helposti tutkimaan sitä. Reaktiot olivat siis odotetunlaisia.

6) Terävyys
Pimeästä huoneesta tultuamme kiinnitin Cajon lyhyeen hihnaan kiinni seinään. Poistuttuani piiloon, hyökkäsi tuomari pensaikosta Cajoa kohti ja alkoi uhata sitä kepillä huitoen ja pitäen ääntä. Itse en piilosta nähnyt suoritusta, mutta kuulemma Cajo oli raivokkaasti haukkuen puolustanut itseään uhkaajalta, ja tuomari oli saanut tulla aivan lähelle ennen kuin Cajo oli perääntynyt. Tuomarin lopetettua uhkaamisen, Cajo oli heti taas kaveria. Se sai siis terävyydestä arvosanaksi parhaan mahdollisen, kohtuullinen hillitty, +3.

Tämä osa-alue jännitti/epäilytti minua kaikkein eniten miettiessäni ilmoittamista luonnetestiin. Pelkäsin, että koiralle jäisi jotakin traumoja tilanteesta, mutta olin onneksi täysin väärässä. En ennestään tiennyt yhtään, miten Cajo yksinään reagoisi sitä kohti tulevaan uhkaan. Se oli kuitenkin todella rohkea, mutta ei silti aggressiivinen, ja tuomarit sanoivatkin sen käytöksen olleen hienoa.

7) Laukauspelottomuus
Kävelimme tietä pitkin, jolloin ammuttiin ensimmäinen laukaus. Cajo pysähtyi jääden tarkkaavaisena katsomaan äänen tulosuuntaan, puhtaasti kiinnostuneena siitä, mitä tapahtuu. Jatkoimme matkaa, ja toisella laukauksella se reagoi aivan samanlaisesti. Tuomareiden mukaan Cajo näiden perusteella oli tottumaton laukauksiin, mutta kehittyisi laukausvarmaksi kun kuulisi lisää laukauksia, ts. menettäisi kiinnostuksensa laukauksiin. Arvosanaksi siis laukauskokematon, +, eli hyväksytty laukaustesti.

Tämä yllätti minut. Cajo ei tosin paljoa ole kuullut laukauksia, mutta esimerkiksi mejä-kokeessa ammuttuun haulikonlaukaukseen se ei reagoinut mitenkään. Myöskään muissa tilanteissa, jolloin sille on ammuttu laukauksia, se ei ole juurikaan reagoinut, korkeintaan hieman katsonut. Nyt se kuitenkin oli selvästi kiinnostunut, mutta ei kuitenkaan tippaakaan pelokas, kuten se ei muutenkaan kovien äänien suhteen ole. Luulen, että se testitilanteessa odotti, mitä seuraavaksi tulee tapahtumaan, koska sille oli hetki sitten järjestetty niin monia yllättäviä tilanteita. Koepaikalla ennen omaa vuoroamme Cajo kuuli edellisille koirille ammuttuja laukauksia, eikä reagoinut niihin lainkaan. Odotin ilman muuta arvosanaa "laukausvarma", mutta jostain syystä laukaukset kiinnostivat Cajoa testi tuomareiden mielestä sen verran, että se tulkittiin kokemattomaksi. Pääasia kuitenkin on, että Cajo ei ole laukausarka, mielestäni pienestä kiinnostuksesta laukauksia kohtaan ei ole haittaa. Kunhan Cajo kuulee laukauksia lisää, niin varmasti tuo kiinnostuskin poistuu, kuten tuomarit sanoivatkin.

Lisään vielä jälkeenpäin laukauspelottomuudesta saatavien arvosanojen vaihtoehdot. "Koirat jaetaan selvästi laukausarkoihin, luultavasti laukausarkoihin, laukauskokemattomiin (reagoivat melko voimakkaasti laukauksiin, mutta eivät osoita pelon oireita), laukausvarmoihin ja laukausalttiisiin (osoittavat melko selvästi epänormaalia, mutta ei hermostunutta käytöstä)."

8) Temperamentti
Cajo käyttäytyi koko testin ajan ympäristöään normaaliin tapaan jatkuvasti havainnoiden ja uteliaana tutkien. Se myös reagoi hyvin nopeasti annettuihin ärsykkeisiin. Cajo ei kuitenkaan säheltänyt ylimääräisiä, vaan teki vain sen, mitä pitikin. Näin ollen arvosanaksi tuli vilkas, +3.

Cajo käyttäytyi aivan normaaliin pirteään tapaansa. Oli kuitenkin positiivisesti pieni yllätys, että se sai korkeimman mahdollisen arvosanan, sillä toisinaan se osaa myös säheltää - kuten varmaankin kaikki tollerit.

9) Hermorakenne
Tuomarit antoivat Cajolle arvosanaksi hermorakenteesta +1, hieman rauhaton. Tarkempia perusteluja en valitettavasti arvosanalle muista. Arvosana oli kuitenkin odotusten mukainen tutkittuani etukäteen muiden tollereiden saamia arvosanoja.

Loppukommentit
Loppupisteiksi Cajolle tuli +174, johon oli todella tyytyväinen. Kaikkien osa-alueiden pistemäärät myös pysyivät plussan puolella. Luonnetesti ei tuonut suurempia yllätyksiä Cajon käyttäytymisestä. Vaikka tiesin Cajon olevan rohkea, olin kuitenkin hieman yllättynyt sen suuresta puolustamisesta. Suurimman yllätyksen toi laukaustesti. Olisin toivonut Cajolle arvosanaa laukausvarma, mutta se kuitenkin pysähtyi katsomaan laukausten suuntaan, ja oli siis laukauskokematon. Pääasia kuitenkin on, että se käytännössä on laukausvarma. Tuomareiden mukaan Cajo on oikein mukavan luonteinen koira, ja se palautui nopeasti tehtävien välillä. Se osoitti selvää taistelutahtoa, sekä puolustushalua/-kykyä tehtävissä. Se on kuitenkin hieman pehmeä, eli muistaa ikävät asiat jossain määrin. Luonnetestin tulokset olivat sen mukaisia, mitä olin olettanutkin Cajon luonteen olevan. Testi osoitti, että Cajo reagoi uhkaan haukkuen. Sen nopeat ja äänekkäät reagoinnit herättivätkin hilpeyttä testiyleisössä, sillä Cajolla on tollerimainen haukku: testituomarin mukaan konekiväärin sarjatulta ;) Jos Cajon tehtäväkohtaisia pisteitä vertaa luonnetestattujen tollereiden pistemääriin yleensä, voi todeta, että se pisteiden valossa on hyvin tyypillinen tolleri. Luonnetesti oli todella mielenkiintoinen ja mukava kokemus.

Katso tietoa luonnetestistä
Luonnetestin säännöt ja pisteytys