Kasvatus

Vuonna 1998 sain ensimmäisen tollerini ja siitä asti talossa onkin ollut vähintään yksi punaturkki :) Kasvattajakurssin suoritin vuonna 2007 ja minulle on myönnetty kennelnimi Cayora's. Ensimmäinen pentueeni syntyi 2014. Pidemmän esittelyn taustoistani voit lukea kohdasta "esittely". Olen allekirjoittanut Kennelliiton kasvattajasitoumuksen ja kuulun Novascotiannoutajat ry:n sitoumuskasvattajiin. Tavoitteenani on kasvattaa hyvillä käyttöominaisuuksilla varustettuja novascotiannoutajia monipuoliseen harrastus- ja metsästyskäyttöön, säilyttäen myös ulkomuodollisesti oikean tyypin. Kasvatustoimintani on pienimuotoista ja yhdistelmät aina pitkän suunnittelun tuloksia. Toivon voivani kasvattaa maailmalle pentuja, joista olisi omistajilleen iloa moneksi vuodeksi eteenpäin!

KASVATUSPERIAATTEISTANI

Tolleri on alunperin jalostettu lintukoiraksi ja siksi haluan vaalia sen metsästysominaisuuksia. Pidän käyttöominaisuuksien säilyttämistä tärkeänä myös siksi, että monet samat ominaisuudet ovat tärkeitä myös hyvälle harrastuskoiralle lajista riippumatta, niin tokossa, pk-lajeissa kuin jäljellä. Jalostukseen käyttämieni narttujen ominaisuudet on testattu kokeissa ja/tai käytännössä.

Pyrin käyttämään jalostukseen mahdollisimman terveitä yksilöitä. Olen harrastanut rotua pitkään tutustuen eri linjoihin ja käytän myös jokaisen yhdistelmän kohdalla paljon aikaa koirien taustojen selvittämiseen tunteakseni ja arvioidakseni riskit. Myös luonne on minulle erittäin tärkeä ominaisuus, sillä se on asia, jonka kanssa ollaan tekemisissä koko ajan – niin kotona kuin harrastuksissa ja kokeissa. Erityisesti kaupungissa asuessaan koira joutuu kohtamaan jatkuvasti sekä yllättäviä tilanteita että kovia ääniä, joista sen tulee selviytyä kuormittumatta. Vilkkaana koirana se usein rekisteröi ympäristön tapahtumat, mutta sen tulisi päästä tilanteista myös nopeasti yli. Luonteeltaan tollerin tulee nähdäkseni olla tasapainoinen, leikkisä ja suhteellisen vilkas, mutta keskittymiskykyinen.

Ulkomuodollisesti pyrin rotumääritelmän mukaiseen liioittelemattomaan koiraan, jonka rakenne tukee käyttöä; oikeaan tyyppiin, tasapainoisesti kulmautuneeseen ja kauniisti liikkuvaan tolleriin, jolla on hyvät suorat raajat ja vahva selkä.

PENTUJEN LÄHTÖKOHDAT MAAILMALLE LÄHTIESSÄ:

 • Pennut luovutetaan uusiin koteihin aikaisintaan 8 viikon ikäisinä ja ne rekisteröidään Suomen Kennelliittoon.
 • Pennut ovat luovutushetkellä eläinlääkärin tarkastamia, usean kerran madotettuja ja mikrosirutettuja tollerinalkuja.
 • Mukaansa pennut saavat tuttua ruokaa, noutajamaisen pentupaketin ja runsaat ruokinta-, hoito- ja koulutusohjeet! Tärkeimpänä ne saavat kasvattajan tuen kaikissa koiraan liittyvissä asioissa koko sen elämän ajan. Yksikään kysymys ei ole liian vähäpätöinen, vaan aina on parempi kysyä saman tien, kuin jäädä pohtimaan yksin. Surut tuntuvat pienemmiltä ja ilot suuremmilta jaettuina!
 • Pennut kasvavat kotioloissa arjen keskellä tottuen jokapäiväisiin asioihin. Ne saavat päivittäin runsaasti käsittelyä ja seuraan niiden kehitystä tiiviisti.
 • Pennut totutetaan riistaan huolellisesti useita kertoja ja ne kutsutaan ruokakupille pillillä.
 • Pennut pääsevät tutustumaan myös lapsiin, autoiluun ja muihin aikuisiin koiriin. Ne saavat viettää aikaa turvallisesti myös ulkona. Pyrin tarjoamaan niille virikkeellisen kasvuympäristön.
 • Pyrin pentutestauttamaan pentueet kokeneella testaajalla.
 • Sitoumuskasvattajana liitän pennunottajat Novascotiannoutajat ry:n pentuejäseniksi ja annan pennun mukaan Tolleri-infon.
 • Kerron pennunottajille tiedossani olevat yhdistelmän riskit. Annan myös tietoa novascotiannoutajista rotuna sekä harrastusmahdollisuuksista. Pyrin tukemaan pennun koulutuksessa parhaani mukaan ja järjestän myös kasvateille treenitapaamisia/pentutreffejä.


PENTUJEN UUSILLE OMISTAJILLE:

Kasvattajana minulle on ensisijaisen tärkeää löytää jokaiselle pennulle sille mahdollisimman sopiva koti ja uusille omistajille heille sopiva pentu. Tapaan pentueesta kiinnostuneet mieluiten hyvissä ajoin ennen pentujen syntymää, jolloin suunnitteilla olevan pentueen emään voi myös tutustua. Pennunottajan ja kasvattajan välillä oleva luottamus on tärkeä ja siksi toivon pennunottajien kertovan rehellisesti toiveistaan.

Pennunottajalta odotan:

 • Halukkuutta pitää yhteyttä kasvattajaan myös jatkossa ja kertoa kuulumisia.
  Jokainen kasvattamani pentu on minulle tärkeä, sillä vietän paljon aikaa tutustuen jokaiseen yksilöön niiden ensimmäisten viikkojen aikana. Siksi haluan tietää, miten kasvattini voivat ja miten omistajilla niiden kanssa sujuu. Toivon myös voivani nähdä kasvattejani silloin tällöin myöhemminkin esim. yhteisissä kennelkoulutuksissa.
 • Sitoutumista koiran hyvään hoitoon ja rodun vaatimien aktiviteettien tarjoamista.
  Hyvä peruskoulutus ja selkeät arjen säännöt ovat jokaisen tollerin perusoikeus, jotka se vaatii voidakseen hyvin ja ollakseen kiva koirakansalainen. Tolleri on myös rotuna aktiivinen ja vaatii sekä monipuolista liikuntaa että aivoilleen työtä. Parhaimmillaan tolleri on aktiivisena harrastuskoirana.
 • Virallisia PEVISA-terveystutkimuksia koiran ollessa n. 18 - 24 kk ikäinen.
  Pennunottajan tulee käyttää kasvattini virallisissa Kennelliiton hyväksymissä terveystutkimuksissa: lonkkien ja kyynärien röntgenkuvaus, silmien peilaus. Suosittelen lämpimästi myös selän kuvaamista ja polvien tutkimista.
 • Innostuneisuutta aktiiviseen harrastamiseen.
  Pentujeni vanhemmat ovat itse aktiivisia harrastuskoiria, ja siksi toivon pentujen löytävän kodit, joissa niille tarjotaan ainakin mahdollisuus näyttää, millaisia harrastuskavereita ne ovat. Sinun ei tarvitse olla himokilpailija, mutta toivon halukkuutta lähteä mukaan harrastuksiin ja kiinnostusta myös koe- /kilpailutoimintaa kohtaan.
 • Kiinnostusta taipumuskokeeseen harjoitteluun ja osallistumiseen.
  Tavoitteenani on kasvattaa koiria, joilla on erinomaiset edellytykset tulla koulutetuiksi myös käytännön metsästykseen ja metsästyskokeisiin. Myös omien jalostuskoirieni ominaisuudet on testattu. Sen vuoksi odotan pennunottajiltakin kiinnostusta ainakin taippariharjoitteluun. Tukea koulutukseen on totta kai saatavissa!
 • Paria virallista näyttelykäyntiä koiran ollessa n. 2-vuotias.
  Toivon näyttelykäyntejä, jotta saisin myös virallisen arvion koirien rakenteesta. Enemmänkin totta kai saa käydä! Autan mielelläni sekä trimmauksessa että esittämisessä lähipaikkakuntieni näyttelyissä!
 • Yhteydenottoa erityisesti, jos koiran joutuu vaihtamaan kotia tai sen kanssa on ongelmia.
  Uusi koti etsitään aina yhteistyössä kasvattajan kanssa. Kasvattiani ei saa luovuttaa eteenpäin tai lopettaa ilman suostumustani (poislukien hätätilanne).
 • Yhteydenottoa erityisesti myös, jos koira sairastuu ja halukkuutta kertoa sen terveydentilasta.
  Terveydessä tapahtuvien muutosten kertominen on tärkeää myös tulevien jalostusvalintojen vuoksi.
 • Lisäksi suosittelen lämpimästi tolleripennun omistajille vakuutuksen ottamista, sillä tolleri on aktiivinen koira, jonka kanssa helposti sattuu ja tapahtuu.


Tolleripentua harkitseville hyödyllisiä linkkejä:
- Novascotiannoutajat ry - virallinen rotujärjestö
- Suomen noutajakoirayhdistys
- Minulleko tolleri?

Yhteystiedot:

Cayora's tollerit
Katja Stoltzenberg
Pöytyä
katjast@gmail.com
Breeding

I have had tollers for 23 years, since 1998 when I got my first redcoated friend. Year 2007 I decided to attend the breeder's course and two years later applied for my prefix Cayora's. As my tollerfemale Ducky turned out be be a great competition dog with excellent mentality and strong hunting insticts, she became my foundation female. My breeding is small scale and combinations very carefully thought through. I am a member of Finnish Nova Scotia Duck Tolling Retriever club and have undersigned breeder's commitment by the Finnish Kennel Club. I'm also a member of Finnish Retriever Association.

My goal is to breed tollers with a good nerve structure and performance ability and that are suitable for hunting and working. The toller is originally a working dog and I want to maintain those abilities. My aim is to breed retrievers with strong interest in game and will to work, enough indepencence and will to co-operate with the owner. I pay much attention to health and mentality of the dogs itself and their pedigrees. All dogs, even the good ones, have also some faults and we all have our own thought of what we wish to breed for. I my breeding I try to make combinations where the focus is in a healthy working dog with stable mentality. Regarding the health, I try to avoid the big problems and avoid doubling the problems from both sides of the pedigree. A well functioning dog is something one unfortunately can never take for granted and I therefore use a lot of time researching and thinking about the pros and cons of combinations. I hope to be able to breed puppies that will give a lot of joy to their owners and live a long happy life.

A toller is an active dog that needs a good training. Besides physical activation it also needs to be given brain work so that the life with it would be nice for both. In any case the basic mentality of the dog needs to be fine so that it can cope of all the situations it will face. Therefore I pay attention to recognizing noice sensibility, aggressivity and shyness, to be able to avoid these. I see the toller as an active, determined and agile dog that still needs to be able to focus and be calm. Regarding the exterior I follow the breed standard, aiming at a dog which has a balanced structure that makes it possible to move easy and endure the life of an active dog.

If you have any questions, don't hesitate to contact :)
Puppy from us

From my puppybuyers I expect that you are:

- Willing to keep contact with the breeder also in the future, for the whole lifetime of the dog. Every puppy I breed is important to me so it is important for me to know how they are doing.
- Ready to offer the dog a place as a family member and take good care of it. The toller needs activation and good basic training.
- Being active in dog sports and willing to offer the dog a possibility to show what it is capable of. I prioritize people willing to train for hunting tests.
- Willing to officially x-ray the hips and elbows at about 24 months of age and examine the eyes.
- Willing to take contact especially if you no longer can keep the dog or if the dog becomes sick. Dogs bred by me cannot be sold forward without contacting me.
Contanct information:

Cayora's tollers
Katja Stoltzenberg
Paimio, FINLAND
cayoras@gmail.com
In English, på svenska

             Copyright © Cayora's tollers